Zavarivanje bakrene cijevi

Kao i drugi metali, bakar se također može zavariti. U principu, to također omogućava zavarivanje bakrenih cijevi. Međutim, vrlo se specifična svojstva bakra i legura bakra u zavarivanju moraju uzeti u obzir. U sljedećem članku smo saželi sve što je vrijedno znati o zavarivanju bakrenih cijevi za vas.

Zavarivanje ili lemljenje bakrenih cijevi?

U principu, bakar se vrlo dobro zavaruje. Međutim, ovisno o primjeni i debljini cijevi do 3 mm, vjerojatno će se koristiti metode poput bakrenih cijevi za lemljenje. Ovdje se mora razlikovati između bakrenih cijevi za lemljenje i lemljenje. Ovisno o primjeni, može biti čak i da nije zavaren, ali bakrena cijev može biti samo lemljena.

Posebnosti bakra tijekom zavarivanja

Tijekom zavarivanja treba uzeti u obzir toplinska svojstva, tj. Ekspanzija i kontrakcija nakon hlađenja. Osim toga, bakar, poput ostalih obojenih metala, ima svojstvo apsorbiranja i vezanja plinova kada se zagrije, kao što je slučaj kod zavarivanja. U interakciji, ta dva učinka mogu brzo dovesti do lošeg zavarivanja.

Također se treba razmotriti bakrene slitine

Zato zavarivanje bakra i bakrenih slitina, uključujući bakrene cijevi, ograničeno je na takve postupke zavarivanja, koji osiguravaju odgovarajuću zaštitu. To će biti osobito sljedeće zavarivanje procesi: MIG zavarivanje

  • TIG zavarivanje elektro zavarivanjem rukom (ograničeno)

električnog luka zavarivanje bakrenih cijevi

Čak je i ručni metal zavarivanje ilustrira problem prilično dobro. S jedne strane, bakar se mora prethodno zagrijati zbog brzog rasipanja topline. Kao rezultat, ove tehnike zavarivanja mogu se zavarivati ​​samo kratke šavove ili male radne komore od bakra. Osim toga, punilo za zavarivanje mora imati poželjno svojstvo troske. Šljaka štiti od vezanja plinova i drugih atmosferskih utjecaja kao što je kontakt s kisikom.

TIG i MIG Zavarivanje bakrenih cijevi

Zato su poželjni MIG i TIG zavarivanje za veće zavarivanje. Konkretno, sa snažnim TIG zavarivačima može se raditi bez predgrijavanja. Međutim, to zahtijeva stvarno dobre znanje i iskustvo. Zavarivanje s inertnim plinovima (u usporedbi s aktivnim plinovima u MAG zavarivanju) znači da ti inertni plinovi štite od atmosferskih utjecaja i istodobno ne reagiraju na bakar.

Obratite pažnju na sastav legura bakra

Dodatna ograničenja na zavarivanje legura bakra su rezultat koji, ovisno o legurama, može se proizvesti višestruke legure bakra. Mnoge legure bakra su jednofazne, dok su legure na bazi olova, na primjer, uvijek dvostruki, jer olovo tvori vlastitu fazu.

Razlikovanje između jednofaznih i višefaznih bakrenih slitina ili bakrenih cijevi

Jednofazni metali su znatno lakše zavarivati. U ovom slučaju, metali krz križne rešetke bolje su zavarivi nego s heksagonalnom križnom rešetkom (htp). Kod zavarivanja višefaznih metala, na primjer, legure bakra s olovom, zavarivanje je pogoršano zbog lošije faze zavarivanja. To u pravilu znači više lomljivih zavarivanja i značajno manju hladnoću.

Sadržaj kisika bakrenih materijala

Drugi važan faktor je sadržaj kisika. Konkretno, bakreni metali, u kojima se koristi električna vodljivost, prilično su bogati kisikom i stoga manje prikladni za zavarivanje. Nasuprot tome, bakar za konstrukciju postrojenja i opreme ima veći udio fosfora i mnogo je lakše zavarivati.

Najvažniji standardi za zavarivanje bakrenih cijevi

Kako bi mogli zavarivati ​​bakar, razmatranje različitih standarda izuzetno je važno. Dakle, ovdje imamo najvažnije standarde u kontekstu zavarivanje bakrene cijevi za koje ste naveli:

  • DIN CEN / TS 13388 Pregled bakar i bakrene legure
  • DIN EN 1982 i legure bakra, lijevanog metala
  • DIN 8552-3 pripreme zavara, zajednička priprema bakra i bakrenih legura, plin fuzija - i zavarivanje
  • DIN EN 14640 za zavarivanje, zavarivanje žice, čvrsta žica za zavarivanja taljenjem bakra i bakrenih legura

naravno, pravila su mnogo konačan. Ovo je samo mali izvod iz standarda koji se odnose na zavarivanje bakra i bakrenih legura. Dakle, zavarivanje bakrenih cijevi zahtijeva maksimalno specijalističko znanje i, naravno, prikladno iskustvo je vrlo korisno.

Savjeti i trikoviOvan zavarivanje bakra, druge metode poput lemljenja ili pritiskanja bakrenih cijevi su češći. Zavarivanje se uglavnom koristi u industrijskim primjenama i manje je važna za poboljšanje kućanstva u mnogim područjima. Međutim, ako zaista trebate zavarivati ​​bakrene cijevi, bilo bi preporučljivo imati pomoć stručnjaka koji također imaju odgovarajuću opremu za zavarivanje.
Podijelite s prijateljima

Ostavite svoj komentar