Een klassieker voor een bescheiden prijs: visgraatparket

De getande groef en het staafpatroon van het visgraatparket toveren een decoratieve uitstraling op de houten vloer. Afhankelijk van het houtsoort en de productie, ligt de prijs voor de visgraat in het midden- tot het hogere segment. In de meeste gevallen worden massief houten afwerkingen gekocht.

Duurder dan mozaïekparket

Binnen de individuele groepen houtsoorten behoren de staven voor het visgraatparket tot de duurdere parketelementen. In tegenstelling tot kleinschalige mozaïekparketten, zijn de eisen aan de zuiverheid van het hout hoger en moet spinthout zelfs in de kleinste verhoudingen niet aanwezig zijn.

Als het visgraat is gemaakt van inheems houtachtig hout, is de prijs per vierkante meter gemiddeld ongeveer twintig procent hoger dan de prijs van een kubusvormig mozaïekparket van hetzelfde hout.

Gebruikelijke houtsoorten voor het visgraatparket zijn esdoorn, kers, eik, es en walnoot, waarvan de prijzen per vierkante meter beginnen bij vijftig euro. Kostbare houtsoorten zoals wengé of mahonie moeten worden berekend met minimaal tachtig euro per vierkante meter.

Goedkopere tweelagige producten

De houten stokjes voor visgraat bestaan ​​uit meerlaagse varianten uit de houtlaag en een draagplaat. De dikte is tien tot 16 millimeter en de slijtlaag is drie tot vijf millimeter dik. Afhankelijk van het houttype zijn de goedkoopste visgraatparketten verkrijgbaar vanaf € 30 per vierkante meter.

In de kostbare houtsector zijn de prijsverschillen tussen een constructie met twee lagen en massief hout niet zo ernstig. Dit komt ook door de meestal zeer hoogwaardige slijtlaagbomen, die zijn gemaakt van bijzonder mooie fineerhoutsoorten zoals eiken.

Meerdere patronen soms goedkoper

Als u een twee- of drievoudige visgraat wilt kopen, kunt u terugvallen op legbakken die al zijn samengevoegd op netten, die vaak een lagere prijs per vierkante meter hebben dan eenvoudig visgraatparket.

Tips & TrucsHet visgraatparket is een van de uitvoerig gelegde parketpatronen. Als grote houten stokjes met tand en groef worden gebruikt, kan de ervaren privépersoon zichzelf durven te leggen. Bij conventionele scharnierstangen moet een specialist de leg uitvoeren.
Deel met vrienden

Laat je reactie achter